Hondenverzorging

 

Wat betekent "trimmen"?

 

Trimmen is een bepaald facet in de vachtverzorging van de hond, waar de losse, dode haren uit de huid van de hond geplukt worden. Het trimmen gebeurt met de vingers of met behulp van een speciaal trimmes. Dat betekent nu niet dat elke hond, die een behandeling krijgt in een trimsalon, geplukt wordt. De toilettage van de vacht is afhankelijk van het vachttype van de hond. Hier is een overzicht van de noodzakelijke verzorging per vachttype:

Vachttype

Glad haar en/of kort haar

Trimcanis

Behandeling

 

Deze honden hebben korte dekharen met weinig of geen ondervacht. Ze hebben 2 maal per jaar een ruiperiode (na de winter en na de zomer). Velen leven in huis en verliezen daardoor heel het jaar door haren. Behandeling in een trimsalon zorgt voor minder haarverlies in huis.

Hoe vaak naar het salon?

Meestal 2 maal per jaar en bij het leven in huis 4 maal per jaar.


Vachttype

Ruwharig

Trimcanis

Behandeling

 

Ruwharige honden zoals schnauzers, vele terrier rassen worden geplukt, d.w.z. ontdaan van losse haren, wat niet betekent dat het haar veel moet worden ingekort; scheren van ruwharige honden is nefast voor de vacht en kan de huid irriteren. De haren worden zacht, kleurloos en glansloos; na een maand ziet de hond er al onverzorgd uit.

Hoe vaak naar het salon?

Minstens om de 3 maanden

 


Vachttype

Zachte krulvacht

Trimcanis

Behandeling

 

Poedels, bichon frisé en diverse kruisingen worden geknipt en sommige delen worden geschoren.

Hoe vaak naar het salon?

Liefst om de 6 à 8 weken minstens om de 3 maanden

 


Vachttype

Langharig

Trimcanis

Behandeling

 

Langharige honden, zoals Shih Tzu, Lhasa Apso, Yorkshire terrier... worden uitgeborsteld en uitgekamd en indien nodig ontklit. Sommige hondenbezitters vinden al die lange haren maar niks en willen hun hondje kort geknipt; in het geval van kortgeknipte vachten moet de hond regelmatig geborsteld en gekamd worden, omdat door het knippen een enorme wolproductie ontstaat waardoor de vacht zeer gemakkelijk in de klitten raakt.

Hoe vaak naar het salon?

Liefst om de 6 à 8 weken minstens om de 3 maanden

 


Vachttype

Dikke kort wol vacht

Trimcanis

Behandeling

 

De Newfoundlander, de golden Retriever, Tervurense herder, collie, enz. worden in de ruiperiode ontwold en ontdaan van alle losse haren.

Hoe vaak naar het salon?

U zult merken aan de grote hoeveelheid losse haren in huis... Dus meestal 2 x per jaar, maar het mag meer.

 


Vachttype

Kort zijdehaar

Trimcanis

Behandeling

 

Honden met kort zijdehaar op de rug en bevedering aan poten, buik, borst zoals spaniels en setter... hebben beslist ook een regelmatig bezoek nodig aan het salon. Er is trouwens heel wat trim-en uitdunwerk aan.

Hoe vaak naar het salon?

Hoe meer haren uw hond heeft, hoe meer u naar het salon moet. Zelfs kortharige honden hebben deugd aan een toiletbeurt.

 


 

Probleempjes

 

Heeft je hond parasieten? Een goede hondentrimmer ziet het, behandelt je hond en geeft je raad.

 

Heeft je hond een ontsteking (oor, oog…) waarvan je niets afwist. Een bekwaam hondentrimmer ziet het, reinigt en verwijst je door naar een dierenarts.

 

Heeft je hond huidproblemen of eigenaardigheden zoals wratjes, gezwelletjes of wonden? Een nauwkeurige hondentrimmer merkt tijdens de verzorging dat er iets abnormaals is en geeft je de raad een dierenarts een bezoek te brengen.

 

En het omgekeerd is ook waar…! Soms kunnen dierenartsen je met je hond naar een hondentrimmer sturen om huidproblemen, infecties en ongedierte te behandelen. De goede trimmer kan immers het dode haar dat irritatie veroorzaakte, op een juiste wijze verwijderen en je viervoeter bevrijden van parasieten.

 

Wacht niet te lang!

 

Heb je een langharige of kortharige hond, verzorg hem regelmatig zelf en vooraleer je er je geen raad meer mee weet, ga je liefst zo vlug mogelijk een bezoek brengen aan een hondentrimmer, want klitten of haarknobbels kun je niet zomaar uitspoelen.

 

Zijn de nagels van uw hond te lang? Laat ze knippen door een hondentrimmer vooraleer ze zorgen voor vergroeiingen van tenen of vooraleer ze rond in het voetzooltje groeien. Vind je overal hondenharen in huis? Dan wordt het zeker tijd je hond een verzorgingsbeurt te laten geven.

 

Prijs

 

De prijs van een hondenverzorging zal je, als je in gedachten houdt de uurlonen van vakmensen in andere beroepen en het aantal uren dat aan je hond wordt gewerkt, bepaald niet tegenvallen. Van grote waarde is bovendien dat de trimmer u vaak uitstekend advies kan geven over het dagelijkse onderhoud van je hond, opvoeding, conditie, enz…. Het zal je duidelijk zijn dat de goede trimmer eigenlijk een “duizendpoot” is, iemand die met zijn handen een ambacht beoefent, maar ook door zijn grondige kennis van de hond je steeds goed raad kan geven.

 

Een trimcanis trimsalon biedt u hiervoor garantie!!!